Tırnak Kırılması ve Nedenleri





Tırnak Kırılmalarını Engellemenin Yolları

Tırnak Kırılmalarını Engellemenin Yolları
Kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de sebepsiz yere kırılan ve ellerimizde kötü, pasaklı ve özensiz bir görünüme neden olan tırnaklardır. Bu kırılmaların sebebi gün içinde yaptığımız şeylerdir. Tırnaklarımız yalnızca evişleri yüzünden değil, işyerinde yaptıklarımız sebebiyle de kırılabilir. Eğer siz de tırnak kırılmasından şikayetçiyseniz, bu yazı tam size göre! Bugün, tırnak kırılmalarının önüne geçme yollarından bahsedeceğiz.



Tırnaklarım Neden Kırılıyor?
Tırnak kırılmasına yol açabilecek bir çok sebep vardır. En sık görülen sebep ise kolayca kırılabilen, uzamayan tırnaklardır. Bu gibi tırnaklar katman katman soyulur ve en ufak bir darbede ya da dikkatsizlikte kırılır.

Hassas tırnaklar, ne yaparsak yapalım hemen kırılır ve her daim aşınmış bir yüzeye sahiptir. Bulaşıkları yıkarken, bilgisayarda yazı yazarken veya haftasonu evde hiç bir şey yapmazken bile kırılabilirler. Tırnaklarımızın kolayca kırılmasının günlük hayatta yaptıklarımızdan çok aşağıdakilerle ilgili vardır:

Beslenme: Yeterince A ve B vitamini tüketmiyorsanız, bir de çinko, protein, demir ve kalsiyum alım miktarınız olması gerekenin altındaysa tırnaklarınız bakımsız ve sarımtırak görünecektir.
Kalsiyum Eksikliği: Ya vücudunuzun gerek duyduğu kadar kalsiyum almıyorsunuz ya da kalsiyum tutumunu önleyen bir rahatsızlığınız var.
Hastalıklar: Kırılgan tırmaklarla en çok ilişkilendirilen rahatsızlıklar, anemi, hiper ya da hipotiroid, yavaş kan dolaşımı ve romatizmadır.
tırnak2

Genel Anlamda Sağlıksız Bir Vücut: Vücudunuz sağlıksız ve bağışıklık sisteminiz de kuvvetli değilse tırnaklarınız her zaman olduğundan daha fazla kırılacaktır.
Dış Sebepler:  Kimyasallara mağruz kalmak (beyazlatıcı, deterjan, dezenfektan vb.) ve suyla fazla temas (bulaşık yıkamak, çocukları yıkamak, sebzeleri yıkamak vb.) da tırnakların kırılmasına sebep olabilir.
Farkında olmadan tırnaklarınızın kırılmasına sebep olan bazı “düşmanlar” vardır. Bunlar, hem kırılmalara hem de tırnaklarınızın sağlıksız görünmesine sebep olabilirler. Bu düşmanlar aşağıdaki gibidir;

Yaşlanma
Deri İltihabı
Genetik Yatkınlık
Aşırı Sıcak ya da Soğuğa Maruz Kalmak
Tırnaklarınızı Isırmak (Onikofaji)
UVB Işını
Aşırı Manikür (Takma Tırnak, Aşırı Törpüleme vb.)
Mantar (Candida Albicans, tırnaklarınıza saldıran ve cildinizin kızarmasına, tırnaklarınızın da koparak düşmesine sebep olan mantardır.)
Tırnak Kırılmalarını Önlemek İçin Neler Yapabilirim?
Bu problemi yaşamak istemiyorsanız ya da tırnak kırılmasına karşı genetik bir yatkınlığınız varsa aşağıdakileri unutmamaya özen gösterin:

Bulaşıkları eldivenle ya da günde yalnızca bir kez yıkayın: Bulaşık deterjanları ve sıcak su hem el hem de tırnaklarınız için oldukça zararlıdır. Önce kimyasal madde ardından da sıcak su tırnaklarınızı zayıflatır ve sorunlara açık hale getirir. Bulaşık yıkamadan önce büyük bir kaba deterjan ve suyu koyup, bulaşıklarınızı bir süre bu kabn içinde bekletebilirsiniz. Bu sayede hem bulaşıklarınız daha kolay temizlenmiş, hem de elleriniz daha az zarar görmüş olur. Bunun yanı sıra lateks eldiven giymeyi de ihmal etmemelisiniz. Eldivenin içine pamuk yerleştirebilir, bu sayede terlemeyi önleyebilirsiniz.
oje



Daha fazla protein tüketin: Tırnaklarımız ve saçlarımız proteinden oluşmaktadır. Eğer tırnak ya da saçlarınızda bir problem varsa bu, protein eksikliğinden kaynaklanıyor demektir. Bunu önlemek için et, lifli sebzeler ve soya tüketmelisiniz. Bu maddeler protein açısından zengindir.
Yağ asidi tüketin: Yağ asitleri tırnaklarımız ve genel anlamda sağlığımız için çok önemlidir. Yağ asidi, yumurta, tam yağlı süt, ceviz, sebze, yağ ve ketenyağında bulunur.
Kırılan tırnaklarınızı anında onarın: Tırnaklarınız kırıldıysa yapabileceğiniz en güzel şey, tırnaklarınızı sağlıklı bölüme kadar mümkün olduğunca kesmektir. Bunun yanında kırılma anında onarım yapmanız da önemlidir. Bu sayede kırılmaya devam etmeyecektir. Kırılan tırnağınızı törpüleyebilir ya da bir bandajla sarabilirsiniz. Şayet kırılan tırnağınızı “kurtarmak” istiyorsanız, bazı kadınların yaptığı gibi ufak bir miktar yapıştırıcıyı, poşet çayın poşet kısmından alacağınız küçük bir parçanın üzerine dökebilir ve tırnağın kırılan kısmına yapıştırabilirsiniz. Bu işlemden sonra tırnağınıza cila sürmeniz gerekmektedir.
oje2

Manikürünüze dikkat edin: Ojeniz çıkmaya başladığında tırnağınızdan kazımayın çünkü bu hareket tırnağın üst katmanını inceltecek ve güçsüzleştirecektir. Aseton kullanımınızı asgari düzeye indirin ve haftada en fazla bir kez kullanmaya özen gösterin. Fazla aseton kullanımı tırnaklarınızı kurutacaktır. Tırnak güçlendirici ya da takma tırnak kullanmamaya özen gösterin. Bu gibi ürünler altta yatan problemleri “gizlerler” ve bu ürünleri kullanmayı bıraktığınız an eski sorunlarla ya da daha kötüsü ilerlemiş problemlerle karşılaşırsınız.
Tırnaklarınızı birer araç olarak kullanmayın: Tırnaklarınız kutu açıcı ya da yapışkan sökücü değil. Bu gibi şeylerde tırnaklarınızı kullanmak, onlara zarar verip güçsüzleştirecek ve kolayca kırılmalarına sebep olacaktır.
Gereğinden fazla suda bırakmayın: Tırnaklarınızı haftada bir kez suya sokabilirsiniz fakat bunu haftanın her günü birer saatliğine yapmayın. Tatile gittiğinizde tırnaklarınıza fazladan özen göstermelisiniz çünkü havuz suyu tırnaklarınıza zarar verir. Klor ne tırnaklarınıza ne de cildinize faydalıdır.
oje3

Her hafta düzenli bir şekilde bakım yapın: Tırnaklarınıza bakım yapmak için ellerinizi zeytinyağı ve tuzla ovalayın ve ölü derilerden kurtulun. Ardından ojenizi çıkarın ve hem düzgün hem de sağlıklı olmaları için törpüleyin. Ellerinizi bir kaç dakika ılık suyla yıkayın. Daha sonra nemlendirici krem sürün ve ellerinize masaj yapın. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise, ellerinizi kısa bir süreliğine havluya sarmaktır.
Ev yapımı ürünler kullanın: En popüler ürün limon suyu ve şeker karışımıdır; elma sirkesi ve ılık su; hintyağı, bal ve buğday tohumu yağı; karbonat ve su; papaya, yumurtanın akı ve badem yağı; dereotu ve su vb. karışımlar evde yapıp tırnaklarınıza uygulayabileceğiniz karışımlardandır. Bütün karışımlarda, elde ettiğiniz karışımı önce tırnağınıza uygulayın ve ardından birkaç dakika bekleyin. Daha sonra ılık su ile durulayın.

Yorumlar