Çocukların kalbine zarar vermeyin

Sonuçları European Heart Journal dergisinde yayımlanan araştırma çocuk yaşta sigara dumanına maruz kalanların atar damarlarının aldığı hasarın bu kişilerin ilerleyen yaşlarda kalp krizi ve felç geçirme olasılığını arttığını  ortaya koydu. 
Pasif içiciliğin, çocukların damar duvarlarını kalınlaştırdığı, 3 ile 18 yaş arasındaki 2 binden fazla çocuk üzerinde yapılan araştırmada, hasarın her  iki ebeveynin de çocuklarının yanında sigara içmesi durumunda gözlendiği  kaydedildi.

Geri dönülmez hasarlara neden olabilir

Avustralya ve Finlandiya'da yapılan araştırmanın, pasif içiciliğin, çocukların atardamarlarına geri dönülmez hasar verebileceğini göstermesi  açısından önemli olduğu belirtilirken, hasarın çocuklara yapılan ultrason  taramalarında görüldüğü ifade edildi. 
Ultrason taramaları, anne ve babasının sigara dumanına maruz kalan  çocukların ana atar damar duvarında değişimleri ortaya koydu. Çocuklukta şahdamarın iç zarında az da olsa kalınlaşma gözlenirken, yaklaşık 20 yıl sonra  sözkonusu çocuklar yetişkinliğe adım attıklarında bu kalınlaşmanın belirginleştiği bildirildi.

Yorumlar